Evo par riječi o samim kotačima… Ono što se može kod rola najviše zamijetiti, su kotači. Dolaze u mnogo veličina, oblika i kvaliteta. Zašto? Zato što svaki kotač je namijenjen za različiti stil vožnje, koji naravno, Vama paše. Jer ne želimo svi sve isto od rola.

Znajući kakve vrte kotaća postoje, bitno je znati, jer o tome ovisi razlika u vožnji od glatke, ugodne i one koja će biti katastrofalna. Bitne stavke za odabir su sljedeće:

-VELIČINA (mm)

-TVRDOĆA (A)

-VRSTA ROLANJA

-OBLIK

Ako ne uzmete u obzir stavke navedene iznad, izložit će te se riziku kupnje pogrešnih kotača. Ne samo da će uzrokovati lošem iskustvu kod vožnje, već će te morati ponovno kupovati nove, odgovarajuće. Kotači također sadrže druge elemente, a to su ležajevi, odstojnici i sama “felga” (ona je različitih uzoraka i boja, ali sami promjer je univerzalan i u njega idu svi ležajevi). Samo je bitno da imate svoje odstojnike (baring spacer) jer oni odgovaraju promjeru Vaše osovine od samih rola, te na njih idu ležajevi (koji su univerzalnog promjera).

 

 

Veličina kotača je mjerena u promjeru i starta s milimetrima (mm). Veličina varira od malih (57 mm ili manje), do velikih (100 mm ili 110 mm). Varijacije veličina ovise o rolama i njihovoj namjeni, tj stilu kojim će biti vožene. Veliki kotači su najčešće za postizanje veće brzine i stabilnosti koju nude pri istoj. Dok su mali kotači pogodni za brže ubrzanje, te zaustavljanje i velika je okretnost u pitanju. Što većina rolera i preferira.

U nastavku ćemo u kratko objasniti razliku među njima samima:

AGGRESSIVE SKATES (“Agresivke”) – Zahtijevaju veću snagu da bi se postiglo ubrzanje i pogodne su za trikove, skakanje i rampe. Tipična veličina za njih je 56mm, rijetko je veća od 59 mm.

URBAN SKATES (“Urban role”) – Role koje primaju na sebe minimalno 72 mm ili maksimalnih 80 mm veličinu kotača, te što veću tvrdoći. Npr. 80mm/85A Suprime kotači (u današnjim standardima najčešći), da bi se postigao osjećaj preciznosti i okretnosti.

RECREATIONAL SKATES (“Fitness”) – Ovisno od razini znanja samog rolera, kotači za “fitness role variraju od 70 mm, pa do 90 mm i svi dostupni promjeri između. Manji kotači (70 mm) se mogu naći na starijim modelima rola i dizajnirane su za početnike. Današnji standard počinje od 80 mm. Dok 90 mm veliki kotači su namijenjeni onima koji znaju dobro rolati i osjećaju se ugodno pri većim brzinama.

RACE SKATES (“Trkače role”) – Role koje ne moraju biti isključivo trkače, ali se svrstavaju u taj segment zbog velikih kotača koje mogu biti na njima od 100 mm ili 110 mm. Top fitness modeli imaju 100 mm kotače. Takvi kotači pomažu da se performanse dovedu na najveću moguću razinu. Ponajviše vezano za brzinu i finoću vožnje pri velikim brzinama. Ako je riječ o utrci, brzina je ključ uspjeha.

VELIČINE I STILOVI KOTAČA:

 

OBLIK I TVRDOĆA KOTAČA:

Oblik i tvrdoća su također bitni faktori. Pomislit će te: ” Pa zar nisu svi kotači istog profila, tj. kotači su okrugli?!” Jesu kad ih gledamo s bočne strane, ali njihov profil također odaje karakter i ponašanje koji će se odraziti u vožnji. AGGRESIVE kotači su mali i plosnati, da daju stabilnost i izrazitu okretnost. URBAN kotači ne toliko, jer se s njima postiže efekt klizanja. Što znači okretnost, preciznost i ugodna brzina. FITNESS kotači malo više idu u špicasti oblik, radi manje kontaktne površine jer su pogodni za veću brzinu. Dok SPEED ili RACE kotači imaju najmanji otpor, a najveći promjer radi postizanja što većih brzina koje smo naveli u opisu iznad. Kako bi Vam dočarali najbolji primjer, slika ispod:

 

Naveli smo što bi se trebalo znati o samim kotačima. Mali su, ali bitan faktor u svijetu rolanja. Najbitnije je kako se Vi osjećate u samim rolama prilikom isprobavanja različitih modela. Možda ćete otići u sasvim dugom stilu o kojem niste ni razmišljali. Za sve savijete oko samih rola i pronalaženja Vašeg novog ljubimca za rekreaciju, obratite se stručnom timu u samoj prodavaonici i oni će Vas usmjeriti u pravi smjer prema užitku i ljubavi prema rolanju.  Sigurnu vožnju želi Vam, Vaše Role.hr!

Objavite komentar